Sollunari

 

To jest Forum dla astrologów.Usmieszek

 

Prosimy zapoznać się z informacjami : Baza danych osobowych , Zasady pomocy wzajemnej oraz Zasady Forum

 

Zapraszamy!Usmieszek

 


 


Forum > Planety i znaki Zodiaku

Ascendent a styl żywienia - spostrzeżenia i opinie
Sylfka1992 2016-03-29, 14:35:21

Analizując horoskopy urodzeniowe najbliższych mi osób, ale również tych dalszych, zauważyłam, że Ascendent ma dosyć istotny wpływ na styl żywienia i preferencje kulinarne osoby. 

 

Na początek podzielę się kilkoma spostrzeżeniami:

 

Ascendentalne Koziorożce gotują według tradycyjnych przepisów (najlepiej od babć i ciotek) lub receptur wypróbowanych minimum kilkanaście razy. Ostrożnie eksperymentują w kuchni, skrupulatnie zapamiętując każdą modyfikację przepisu. Uwielbiają tradycyjne uczty z daniami kuchni lokalnej, które najbardziej im smakują. Lubią sprawdzone od wieków połączenia smakowe i z dystansem podchodzą do wszelkich nowości.  Jadają przy stole z zachowaniem manier, nawet jedząc "w polu" lubią usiąść do konsumpcji. 

Ascendentalne Wodniki gotują "na oko". Nie patrzą na to, który słoik z przyprawami dorwały i bez oporów okraszają zawartość garnka tym, co popadnie. Fascynują się kuchnią fusion, molekularną i wszelkimi udziwnieniami, dostają hopla na punkcie gotowania techniką "suvi" (nie wiem jak to się pisze), szybkiego podwędzania warzyw, marynat z dziwacznych składników oraz różnorodnych odkryć kulinarnych (nieznanych warzyw, ziół, kor drzew, grzybów itd.). Gdy jadają "w terenie" poszukują najciekawszych i najniezwyklejszych dań, jakie mogą dostać w danym miejscu (np. zamiast kebaba wybiorą saszetkę z mięsem z kebaba z egzotycznym sosem i orzeszkiem o nieznanej nazwie). Do restauracji może zachęcić ich ciekawa nazwa czy wystrój i co ciekawe, gdy te wystąpią, ocenią lokal gastronomiczny dobrze, nawet jeśli jedzenie będzie średnio smaczne.

Ascendentalne Ryby gotują bardzo wolno. Delikatnie przyprawiają, za każdym razem próbując, czy nie przesadziły. Miewają problemy z trawieniem oraz rożne przypadlości gastryczne. Lubią dania wygodne i delikatne. Wygodne, to znaczy takie, których jedzenie nie wymaga wysiłku (odrywania mięsa od kości,  rozbrajania struktury kompozycji itd.), a delikatne, czyli nie za slone, nie za ostre, lekkostrawne i takie, po których się nie odbija i nie robi się zgaga. 

Ascendentalne Barany rzadko gotują, a jeśli już to raczej "coś na ząb" - byle jak i byle co. Żywią się szybko, toteż najlepiej odpowiadają im wszelkie kabanosy, kiełbasy, serki twarogowe, jogurty, sałatki pakowane - słowem wszystko, co da się złapać i zjeść. Przepadają za "swobodną kuchnią" i szwedzkim stołem, ponieważ nie lubią czekać na jedzenie. Z tego samego wzglęu odpowiada im idea zamawiania jedzenia do domu i stołowania się na wszelkich bankietach oraz imprezach, na których stół ugina się pod ilością przekąsek, wszystkich w zasięgu ich ręki. 

Ascendentalne Byki gotują rytualnie. Mają przepis, przygotowane składniki, naczynia i wyznaczony czas, który organizują co do minuty. Lubią dania wystawne, wykwintne, majstersztyki - pieczony faszerowany drób, rolady mięsne, wielopoziomowe ciasta. W lokalach gastronomicznych doceniają atmosferę, cenią sobie elegancję, obsługę kelnerską i maniery. Uwielbiają grilla, nie tylko jako technikę gotowania, ale też sposób na spędzenie czasu. 

Ascendentalne Bliźnięta gotują "jak się zainspirują", lub jeśli muszą. Korzystają ze sprawdzonych przepisów, które zazwyczaj znają na pamięć lub probują nowości, podpowiedzianych przez znajomych czy podpatrzonych w telewizji, gazetach i Internecie. Raczej przepadają za daniami jednogarnkowymi, zupami i potrawami, których przygotowanie zajmuje im niewiele czasu. Uwielbiają podróże ze względów kulinarnych - jedne wakacje mogą wpłynąć na całe ich życie w postaci pokochania nowego ulubionego składnika. Gdy jedzą, zwracają uwagę na smak, jednak bardziej liczy się dla nich to, czy danie jest po prostu ciekawe. 

Ascendentalne Raki bez jedzenia nie przeżyją długo. Głód i niedosyt wpływa na ich samopoczucie i odbija się negatywnie na ich emocjach. Kiedy gotują, to dla rodziny i domu - dużo, smacznie i tak, aby wszyscy byli zadowoleni. Sami wolą zrobić sobie kanapkę czy tosty - coś szybkiego i sytego, ale smacznego. Wystają przy lodówce, chlebaku i garnakch po nocach i w innych najdziwniejszych porach, często chodując brzuszek. Gdy dorwą się do pełnej lodówki, zjadają połowę zawartości przy jednym posiedzeniu. Dojadają resztki niedojedzonych przez bliskich porcji np. chętnie zjadają mięso, którego nie zjadło dziecko. Jedząc poza domem, oczekują dużych porcji i sytości, smak ma dla nich drugorzędne znacznenie. 

Ascendentalne Lwy jedzenie traktują jak ucztę. Gdy gotują, zwracają uwagę na jakość składników (ale również ich cenę - im większa, tym lepiej). Daje się zauważyć u nich pewien perfekcjonizm w gotowaniu, a szczegolnie serwowaniu potraw. Najczęściej to właśnie ascendentalne Lwy codziennie serwują domowy obiad, podany tak pięknie jak w trzygwiazdkowej restauracji. Przepadają za wykwintnym i dorgim jedzeniem. Dziczyzna, krewetki, trufle, rzadkie gatunki ryb, bataty - to ich ulubione klimaty. 

Ascendentalne Panny gotują to co potrafią, lubią i mogą robić z zamkniętymi oczami. Zdarza im się kilka razy w miesiącu ugotować to samo. Nie widzą potrzeby nowych poszukiwań kulinarnych, a jak sprawdzają nowe przepisy, to raczej te, które wyjątkowo je przekonały. Lubią kuchnię domową, "jak u mamy", tradycyjną i prostą. Kiedy jadają poza domem wybierają skromne bistra albo jadłodajnie rodem z PRLu. 

Ascendentalne Wagi zazwyczaj nie lubią gotować, za to przepadają karmić ludzi im bliskich, dlatego gdy Ci są głodni, zawsze mogą liczyć na poczęstunek. W kuchni zajmują się sprawdzonymi przepisami lub eksperymentują, szczególną uwagę zwracając na zachowanie harmonii w połączeniach smakowych. Lubią dobrze skomponowane dania, ładny talerz i artystycznie zaaranżowaną zastawę. Przepadają za odkrywaniem nowych smaków, jednak nie zawsze się nimi fascynują. Zazwyczaj potrafią i chcą rozmawiać o kuchni.

Ascendentalne Skropiony gotują bardzo laboratoryjnie. Nie używają pół szklanki mąki tylko określoną ilość gramów. W tym względzie mają wyjątkową trudność z wprowadzeniem w życie nowych przepisów. Potrafią zafascynować się smakiem, którego nikt inny by nie wymyślił. Lubią intensywne aromaty i przyprawy oraz specyficzne smaki, które nie każdemu odpowiadają (np. czarne oliwki, kminek, ser pleśniowy). Gdy jedzą poza domem, szukają czegoś nietuzinkowego, wyróżniającego się. Do lokalu raczej prowadzą ich zmysły - wzroku i węchu. 

Ascendentalne Strzelce są bardzo niefrasobliwe w kuchni. Przypalają wodę na makaron i ścinają jajecznicę na wiór, toteż rzadko gotują lub uczą się gotowania w późnym wieku (albo, gdy stać je na jedzenie na mieście, nigdy). Wolą pełnić rolę pomocnika kuchennego - pokroić marchewkę, podać miskę, przemyć naczynia, niż kucharza. Lubią jeść to, co przygotują im najbliźsi, często zostawiają po sobie resztki. Przepadają za fast foodami i słodyczami. 

 

Oczywiście powyższe opisy stworzyłam na podstawie własnych obserwacji i domniemanej hipotezy, że to właśnie Ascendent wpływa na sposób żywienia i gotowania. Chciałabym, abyście odnieśli się do opisów oraz podzielili się swoimi spostrzeżeniami, Ascendentami, sposobami żywienia i gotowania oraz preferencjami kulinarnymi. Zobaczymy, co z tego wyniknie. :)

Tematów: 3
Odpowiedzi: 9
Dołączył/a: 2015-12-11
Odpowiedzi
Agata15 2016-03-29, 18:35:36

Witam!Na swoim przykładzie-ascendent w lwie,solarny baran-nie przełamałam się dotąd i nie skosztowałam owoców morza.Lubię poeksperymentować czasem z wymyślnymi potrawami,ale najbardziej na świecie kocham z potraw RUSKIE pierogi-to dla mnie nr 1 oczywiście muszą być okraszone skwarkami innym daniem ,które bardzo lubię jest kapustabz grochem.Proste i niewyszukane,ale dla mnie fenomenalne.To chyba malo jest we mnie z tego coboposalaś.Ale przeciez bierze się również pod uwagę Wenus.Duze znaczenie ma obstawienie planet w znakach itp.

Tematów: 1
Odpowiedzi: 5
Dołączył/a: 2016-03-23
Agata15 2016-03-29, 19:46:36

Osoby ,które w swoim horoskopie mają najbardziej obasdzone znaki ogniste,czyli -Barana,Lwa,Strzelca -będą gustować wpotrawach pikantnych, ognistych.Nie obejdzie się bez mięs pieczonych i grilowanych .

Osoby,ktore mają obsadzone mocno znaki powietrzne czyli -Bliżnięta,Wagę i Wodnika -preferować będą kuchnię lekką z dodatkiem oliwy i delikatnych tłuszczów.Osoby takie szukają nowych smaków. Gustować będą w lekkich sosach i sałatkach, a przeważającym smakiem będzie kwaśny.

Osoby z mocnymi znakami ziemskimi - Byk,Panna,Koziorożec - cenią wykwintną kuchnię.Zwracają uwagę nie tylko co jedzą,ale też na to jak i naczym jest to podane. Bardziej lubią warzywa i przetwory matynowane. Mają zawsze pelne spiżarnie.Nie potrafią obejść się bez słodkich deserów.

Osoby z mocnymi znakami wodnymi - Rak,Skorpion,Ryby - gustujeąw potrawach tradycyjnych i niezbyt często dają namówić się na kulinarne eksperymenty. Lubią potrawy słone. Częscie zajadają się rybami i owocami morza:) Gustują w zupach i gęstych sosach.Często zbierają stare przepisy.

Takie kulinarne gusta odnoszą się przede wszystkim do układu planet w horoskopie, określają rodzaj preferowany

Tematów: 1
Odpowiedzi: 5
Dołączył/a: 2016-03-23
sammy 2016-03-30, 00:37:06

Zdecydowanie się nie zgadzam. Jestem ascendentalną waga i solarnym baranem. Uwielbiam gotować, za to nie cierpię przybierać talerzy i potraw. W ogóle ozdabianie, ubieranie to rzecz, której nie cierpię, nie znoszę i nie stosuję. Nie ubieram stołów, talerzy, a nawet zapominam, by podać serwetki, co mi cała rodzina wypomina, zamiast przypomnieć, że mam je na stole położyć. 

 

Mając dosyć dobrze obsadzone znaki ogniste, nie znosze ostrych potraw. Za to w ziemskich siedzą mi Wenus i Księżyc i tutaj się zgadza - uwielbiam słodkie ale nie lubię piec, bo rzadko mi wychodzi to tak, bym była zadowolona z rezultatu. I uwielbiam robić wszelkiej maści przetwory.

 

pozdrawiam

S.

Tematów: 13
Odpowiedzi: 144
Dołączył/a: 2012-02-19
ewa007 2016-03-30, 12:44:06

Przyznam, że do mnie równiez powyzsze opisy nijak się mają. Asc w Strzelcu, Słońce w końcówce Raka, zdecydowana przewaga zywiołu ognistego. Nie jadam owoców morza, cięzkich mięs (od paru lat przechodze wręcz stopniowo na wege), soli i ostrych potraw unikam jak ognia\ Wolę czuć delikatny smak potrawy, niz palące chili:) Nie przypalam wody na makaron i gotuję od dziecka (po wypadku samochodowym, w którym cała rodzina była tu i ówdzie w gipsie, gotowałam obiady dla 4 osób; miałam 13 lat, ryba zapiekana pod beszamelem była moja specjalnością:) Nie nadaję się na pomocnika kuchennego, raczej na szefa:) Wolę też sama ugotować, niż jeść czyjeś potrawy - przez to nie przepadam za restauracjami, nie wspominajac nawet o fast foodach. Z tych ostatnich w ogóle nie korzystam. Na pewno jestem minimalistą, mogę zjeść cokolwiek, choćby czekoladę albo truskawki zamiast obiadu. Największa przyjemność sprawia mi pieczenie ciast. I ich jedzenie oczywiście, najlepiej na cito, zanim ostygną\ Moją wadą jest robienie wszystkiego na oko, nie mam wagi kuchennej, przez co często wychodzą z pieca rozmaite niespodzianki.

Przejrzałam z ciekawości kilkanaście znajomych horoskopów i muszę powiedzieć, że specjalnego korelatu między ascendentem/żywiołami a sposobem żywienia nie dostrzegłam\

Tematów: 21
Odpowiedzi: 258
Dołączył/a: 2014-10-07
 


<< powrót do strony głównej                                                                                                                                                                                                                                                          
Strona Sollunari używa plików cookies do prawidłowego działania strony.
Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia.
Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
ZAMKNIJ
Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.